startpagina | Frans Brekelmans klassiek gitarist | contact | sitemap | colofon | English version   
Interview Programma's Repertoire Informatie & boekingen Concerten Gitaren MP3 CD's Video Lessen

Gitaren

Hermann Hauser I
Uit de nalatenschap van een Nederlandse gitarist kocht ik een Hauser uit 1927.
Hermann Hauser I (1882-1952) werd beroemd vanwege zijn samenwerking met Andrés Segovia. Hauser I combineerde invloeden van Weense gitaarbouwer Stauffer, van wiens klank je volgens Hermann III ‘tranen in je ogen krijgt’, de Torres-gitaar van Miguel Llobet en de gitaar die Segovia in 1912 cadeau kreeg van Manuel Ramirez. Ik speel met darmsnaren op mijn Hauser I, dan komt de klank het beste tot zijn recht. Hermann III en zijn dochter Kathrin waren zeer onder de indruk toen ik voor hen speelde. Het leek Hermann moeilijk nog op een ander instrument te spelen.

 • Gluck
  Ballet

Antonio Marin Montero
Van Antonio Marin Montero (1933) uit Granada heb ik twee gitaren; ik houd van de soepelheid, het grote klankkleurspectrum en de gevoeligheid. Marin heeft als leerling gewerkt bij de beroemde Franse gitaarbouwer Robert Bouchet. Ik heb er mijn persoonlijke klank op ontwikkeld, een bepaalde verfijning, elegantie en zangerigheid, maar ook kracht. Mijn eerste gitaar van Marin kocht ik in 1993 in Amsterdam en daarmee heb ik mijn cd Segoviana gemaakt. De tweede, met een nog makkelijker bespeelbaarheid (mensuur 64), heb ik bij hem besteld en in 2008 opgehaald.

 • Donostia
  Dolor

Auguste Sébastien Bernardel
Mijn oudste instrument is een romantische gitaar uit circa 1846, die ik in 2006 in Parijs tegenkwam. Ik was er niet naar op zoek, maar de klank is zo buitengewoon dat ik er geen weerstand aan kon bieden. Hij is heel mooi gemaakt door de Franse vioolbouwer Auguste Sébastien Bernardel (1798-1870), met inlegwerk van buxushout in het rio-palissander van achterblad én zijkant. De klankkleur, gevoeligheid en zangerigheid zijn direct; in een goede akoestiek zoals de salons in oude patriciërshuizen klinkt hij met gemak even vol als een modern instrument.

MP3 met thuisopname dd. 20 november 2019.

 • Bach
  Allemande uit de eerste Cellosuite BWV 1007

Gitaar Gustave den Aantrekker, bouwjaar 2013 nr.53

Gustave den Aantrekker bouwt ambachtelijk en tijdloos, elk instrument krijgt zijn volle aandacht. De gitaar die te horen is op de MP3 is gebouwd in 2013 met een Rio palissander klankkast en heeft een grote klank met een sterke bas.
De klankkast is op mijn voorstel forser gebouwd dan die van zijn voorgangers, zoals mijn eerste Aantrekker uit 2002. Die gitaar van India palissander met ebbenhouten randen heeft een bijzonder bovenblad van hoge kwaliteit, dat Gust kocht van een instrumentenbouwer rond ‘die Wende’ in Oost-Berlijn. Hij is licht, klankvol en gemakkelijk in het hoog.

MP3 met thuisopname dd. 3 december 2019 van: ’ Torija’ Federico Moreno Torroba (1891-1982).

 • F.Moreno Torroba
  Torija